marți, 18 august 2015

MARC-DMR sau HYTERA-DMR

Totul se desfasoara avand in centru un repetor DMR.
Acesta are o conexiune Ethernet prin intermediul careia se poate conecta la alte repetoare sau la routere speciale, denumite "Bridge".
Sunt mai multe posibilitati de a conecta repetoare sau grupe de repetoare intr-o retea, astfel incat aria in care se poate folosi o statie portabila sau mobila sa devina foarte mare.

In prezent, la nivel mondial, exista doua retele majore DMR, centrate in jurul echipamentelor produse de primii doi mari "jucatori" in piata DMR: Motorola si Hytera.

Desi DMR este un standard, acesta reglementeaza parametrii interfetei radio a sistemului lasand la alegerea producatorului protocolului de interconectare a repetoarelor pentru a forma reteaua DMR.
In acest moment, este imposibila interconectarea repetoarelor Motorola cu repetoarele Hytera, desi terminalele ambelor producatori sunt compatibile cu ambele tipuri de repetoare. Trebuie spus insa ca aceasta compatibilitate este totala in ceea ce priveste topografia retelei (TG, TS si semnalizari) dar are anumite limitari in ceea ce priveste transmiterea de mesaje scurte (SMS).

Comparatie intre functiile terminalelor DMR:


Functie Hytera Motorola
Group Call X X
Private Call X X
Txt Message P P
Encryption X P
Roaming X X
Radio Check X X
Call Alert X X
IP connect P P
Psuedo Trunking P N
Connect Plus N P
Capacity Plus N P
Transmit Interrupt X X


X Producatorul urmeaza standardul-compatibil
P Functie existenta dar producatorul nu respecta standardul
N Functie indisponibila


Cel putin pana in prezent, administratorii retelei MARC nu au in vedere permisiunea conectarii in aceasta retea a altor repetoare decat cele produse de Motorola.
Pentru ratiuni ce tin de drepturile de autor asupra protocolului prin care aceste repetoare sunt interconectate, este de asteptat ca aceasta politica sa fie mentinuta si in viitor.
Drept urmare, odata ce am ales un repetor, aceasta alegere va dicta si reteaua la care acesta va putea fi conectat, criteriul de acoperire al retelei devenind decisiv.

Lista repetoarelor in reteaua MARC-DMR.

Lista repetoarelor in reteaua Hytera-DMR.

Repetoarele instalate in Bucuresti, Ploiesti si Brasov sunt compatibile cu reteaua MARC.


Un comentariu:

  1. Linkul catre lista repetoarelor din reteaua Marc contine defapt si repetoarele din reteaua DMR plus Hytera si repetoarele Motorola.
    daca va uitati la sectiunea Hw a tebelului M este motorola H este Hytera.
    In anul 2015 repetoarele Hytera din DMR plus au depasit cu mult repetoarele Motorola in Europa
    am vrut sa fac acesta precizare deoarece am senzatia ca situl Marc se lauda cu ce nu mai are din moment ce ei afiseaza ambele retele pe situl lor.
    nu de alta dar imi spunea cineva ca reteaua Motorola e mai mare si ca nu a auzit de Hytera ca ar avea retea.
    Am ras si am spus sa fie mai atent la detalii in situl Marc

    RăspundețiȘtergere