duminică, 2 august 2015

Reguli de buna practica in reteaua MARC-DMR

Intrucat reteaua MARC este un sistem amplu, care interconecteaza peste 1000 de repetoare aflate in mai mult de 40 de tari si este utilizat de mai mult de 10.000 de radioamatori.
In utilizarea si dezvoltarea acestei retele este necesar un grad relativ crescut de responsabilitate; infrastructura acestei retele este costisitoare si necesita o multime de timp liber dedicat intretinerii si bunei functionari.
Datorita specificului digital (Digital Voice), interconectarea cu alte sisteme de comunicatie ale radioamatorilor poate ridica probleme tuturor celor care utilizeaza reteaua, anuland beneficiile acesteia.
Cu toate acestea, restrictiile de natura tehnica sunt aplicabile la nivel international, regional si national, experimentele efectuate la nivel local sunt, in general, permise cu conditia sa nu afecteze reteaua si  disponibilitatea ei, in ansamblu.


  1. La reteaua MARC-DMR se permite conectarea doar a repetoarelor DMR produse de Motorola . Chiar daca standardul DMR este unul deschis, protocolul de comunicatie intre repetoare (IPSC) si servere (C-Bridge sau SmartPTT) este proprietar Motorola.
  2. Nu este permisa accesarea retelei fara a detine legitim un SID. Pentru detalii, accesati acest post
  3. Se va respecta regula anuntarii indicativului propriu intrucat, desi in sistem este inregistrat un SID, acesta este numeric, fiind doar asociat indicativului de radioamator numai in cadrul retelei.
  4. Se interzice conectarea pe TS1-TG1 si TS1-TG2 a altor retele de comunicare VoIP de radioamator (Echolink, D-Star samd).
  5. TS1-TG1 care permite actionarea tuturor repetoarelor conectate in retea, la acelasi PTT apasat, vor fi utilizate pentru QSO-uri de maxim 2 minute, dupa care se cere QSY.
  6. Pe TS1-TG1/TG2 nu se accepta ARS (inregistrare la server si transmiterea automata de pozitie GPS).
  7. Reteaua are o latenta maxima de 300 msec. Se insista pe respectarea regulii de a asculta frecventa inainte de a apasa pe PTT. 
  8. In reteaua MARC-DMR nu se accepta convorbiri de tip Privat (de la terminal la terminal).
De asemeni, se recomanda efectuarea in mod corect a setarilor la terminalul utilizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu