sâmbătă, 22 august 2015

Structura si modul de utilizare al Talk Groups.

 Prin similitudine cu sistemele de repetor analogic (FM) de radiocomunicatie, repetoarele TDMA DMR dubleaza prin intermediul Time Slot-urilor capacitatea canalului radio. Avand doua TS, este ca si cum am avea la dispozitie doua perechi de frecvente (uplink si downlink).
  Talk Groups este pentru DMR ceea ce CTCSS sau DCS este pentru un canal de repetor FM analogic; mijloace de separare a grupurilor de utilizatori aflati pe acelasi repetor, astfel incat schimbul de informatii sa fie limitat la participantii care au terminalul setat pe acelasi TG.
   Mai exista un "nivel" de grupare a utilizatorilor specific retelelor extinse geografic bazate pe DMR, insa acesta este asociat unui anumit repetor atunci cand in aceeasi frecventa sunt mai multe repetoare ale caror arii de acoperire se intrepatrund, respectiv "Colour Code". In reteaua MARC-DMR, prin conventie se utilizeaza Colour Code 1, si nu il vom aborda.

Repetoarele DMR conectate la reteaua MARC sunt preconfigurate sa puna la dispozitia radioamatorilor o serie de Talk Groups care sa poata satisface urmatoarele necesitati de QSO:
  • la nivel international in regim de canal de apel (WorldWide) intercontinental sau doar continental;
  • la nivel international in regim de canal de chat (WorldWide language);
  • la nivel regional (Regional sau National);
  • inter-tari, C2C (Country 2 Country) sau intra-zonal, intre utilizatori aflati in aria de acoperire a unor repetoare distincte (On Demand/Tactical);
  • localizat la nivelul unui singur repetor (Local);
  • localizat pe baza de grup de actiune (EmComm).
Configurarea modului in care functioneaza TG-urile se realizeaza la nivelul serverelor C-Bridge sau SmartPTT la care sunt conectate repetoarele si se realizeaza coordonat de catre administratorii de repetor.

In functie de modalitatea de programare si capacitatea fizica a terminalelor DMR (statii radio), putem monitoriza un TG sau mai multe simultan iar in functie de TG-ul pe care il alegem pentru emisie, putem transmite apelul nostru pe un singur repetor, mai multe sau toate repetoarele din retea, simultan.

Repetoarele din Romania sunt setate sa distribuie urmatoarele combinatii TS-TG:

TS1:
       TG 1-WorldWide
       TG 2-Europe
       TG 10-Germana
       TG 11-Franceza
       TG 13-Engleza
       TG 226-Romana
       TG 9-Local
       TG 2269999-RVSU National
TS2:
       TG 226-National
       TG 2269999-RVSU Tactical
       TG 9-Local

Avand in vedere ca un TS (Time Slot) echivaleaza cu o frecventa radio, atunci cand un QSO este in desfasurare pe un TG, sa spunem TG1, va fi imposibil ca simultan sa utilizam alt TG (TG9, de exemplu) in acelasi TS 1. Totusi, in situatia in care exista pauze in QSO-ul in TS1-TG1, vom putea desfasura propriul QSO in TS1-TG9, fara a pune in emisie si alte repetoare, asa cum face TS1-TG1.

Cateva consideratii cu privire la functionarea retelei in functie de fiecare TG

TG WorldWide - Un QSO intr-un astfel de TG pune in emisie TOATE repetoarele conectate la reteaua MARC-DMR.
TG Regional - Un QSO in acest TG pune in emisie TOATE repetoarele dintr-o regiune definita. Regiunile pot fi districte sau tari (NationWide).
TG Local - un QSO in acest TG pune in emisie DOAR repetorul in a carui raza de acoperire se afla terminalul care initializeaza QSO-ul.
TG Tactical - Sunt TG-uri latente, disponibile doar la apasarea de PTT. Ele sunt de tip  Regional sau WorldWide, facilitand QSO-uri intre radioamatori aflati in ariile de acoperire ale unor repetoare diferite. Se activeaza NUMAI repetoarele de unde se initializeaza TG-ul respectiv, prin apasare de PTT.
TG C2C - Country to Country Routing - Talg Groups asemanatoare cu  TG Tactical. De regula, TG-urile apartin unei tari si pot fi accesate din alta tara. La accesarea TG-ului, in tara din care se initializeaza QSO-ul se deschide numai repetorul in a carui arie de acoperire se afla statia care initializeaza apelul in timp ce in tara detinatoare de TG se deschid TOATE repetoarele. 

 Talk Gropus disponibile pe repetoarele YO:

TG 9 - Local
    Acest Talk Group este destinat utilizarii pe plan local, doar in aria de acoperire a unui repetor. In functie de TS, poate avea prioritate fata de alte TG.
    In repetoarele YO, TS1-TG9 are cea mai scazuta prioritate, astfel incat, la activarea traficului pe TS1-TG1, QSO-urile sunt intrerupte.

TG 226 -  Romania (Regional)
    La utilizarea acestui TG, pe ambele Time Slot, toate repetoarele conectate din Romania se vor deschide, permitand trafic la nivel national.
    Pe TS1-TG226, prioritatea este scazuta fata de TG-urile internationale, grupate in functie de limba si Tactical.
    Pe TS2-TG226, traficul are prioritate fata de TG9.
    TS1-TG226 este disponbil in anumite tari si regiuni, putandu-se initia QSO-uri din acele zone. De exemplu, din regiunea Torino sau Sudul Elvetiei (Ticino), se poate initia un QSO pe TS1-TG226, chiar daca traficul TS1-TG226 nu este permanent disponibil. Daca o statie cu TS1-TG226 initiaza QSO-ul, atunci repetorul in a carui raza a fost apasat PTT-ul va continua sa permita trafic radio in TG226 cu Romania (toate repetoarele YO) timp de 5 minute de la ultima apasare de PTT din Italia sau Sud-Elvetia.

TG 1, TG 2 (World Wide)
   Sunt Talk Groups de arie foarte larga, activate permanent si disponibile doar pe TS1. Se recomanda utilizarea pentru maxim 2 minute dupa care se face QSY pe alt TG, de regula Tactical.
   TG 1 declanseaza toate repetoarele din reteaua MARC-DMR, TG 2 doar repetoarele din Europa.

TG 2269999
    Este un Talk Group destinat utilizarii in situatii de urgenta de catre membrii RVSU (si nu numai).
    Pe TS 1, TG2269999 actioneaza ca un Talk Group la nivel national cu prioritate maxima, in timp ce, pe TS 2, este un TG Tactic.

Aceasta este structura de baza, alte TG-uri putand fi adaugate ulterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu