De ce MARC-DMR?

Principalele argumente pentru a trece de la un sistem analogic de repetoare la unul axat pe tehnologia TDMA-DMR sunt:
  •  Toate repetoarele din retea sunt permanent conectate, nefiind necesara memorarea unei scheme complexe de "traseu" de la un radioamator la altul; totul este definit in sistem sau in terminalul utilizat. Astfel, se pot interconecta comunitati largi de radioamatori.
  •  Utilizarea schemei de modulatie de tip TDMA (Time Division Multiplexed Access) conduce la o crestere a autonomiei terminalelor portabile intre doua incarcari;
  •  Posibilitatea de a efectua simultan, pe aceeasi frecventa deservita de un singur repetor a doua QSO-uri in retele diferite;
  •  Calitatea superioara a reproducerii vocii, in special in zonele de acoperire cu un raport S/N defavorabil.
  •  Posibilitatea de utilizare a functiei specifice de roaming. In acest mod de operare, un terminal setat in reteaua MARC-DMR va schimba singur canalul radio (preprogramat), astfel incat operatorul sa poata continua un QSO in ariile unor repetoare diferite. Functia de roaming este deosebit de utila prin aceea ca lasa operatorul sa se concentreze pe alte sarcini, lasand tehnologia sa "lucreze" pentru el.
Spre deosebire de alte tehnologii digitale de interconectare a repetoarelor, DMR-MARC aduce in prim plan usurinta in realizarea legaturilor radio pe arii largi si foarte largi, favorizand realizarea de contacte cu radioamatori din alte zone utilizand echipamente portabile.

Accentul in MARC-DMR se pune pe usurinta in utilizarea retelei atat in in regim normal cat si in situatiile de urgenta.

Nu in ultimul rand, spre deosebire de tehnologiile implementate de producatorii de echipamente dedicate radioamatorilor, DMR este un stadard deschis, accesibil mai multor fabricanti, in acest moment existand mai multi producatori de terminale compatibile cu reteaua MARC-DMR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu